Skärp och bälten

Skärp och bälten är en rem som bärs kring midjan, både som klädasseccoarer men även av praktiska skäl. Den vanligaste skälet är att plagget (ofta byxor) ska sitta bättre. Andra skäl till att bära skärp är att av yrkesmässiga skäl, t.e.x för att förvara verktyg avsedda för ens yrke.

Ordet skärp kommer från tyskans scherpe. Skärpet har funnits i Sverige sedan forntid, och redan då hade skärpet troligen samma betydelse som idag, dvs praktisk men även modeinriktad.
Generellt kan sägas att skillnaden mellan skärp och bälten är att skärpet är mindre och smalare samt smidigare medans ett bälte ska vara bredare och mer robust samt styvt.

Bälten är mer vanligt yrkesmässigt p.g.a att de klarar vikten av verktyg på ett bättre sätt.
Exempel på yrken där bälten används;

– Poliser
– Brandmän
– Snickare
– Väktare

Skärp i många variationer
Skärp tillverkas i en mängd variationer i material och färger. Även spännet varierar i storlek och material. Spännet behöver inte alltid vara klassikt utan kan även vara med s.k kardborrefunktion/spänne.

Vanligast är att själva livremmen tillverkas i svart eller brunt läder med ett metallspänne i rostfritt stål. Livremmen görs dock i alla varianter man kan föreställa sig ofta med mönster eller tryck i lädret.
En vanlig skärptyp är flätade skärp i skinn/läder, dessa används ofta av kvinnor till klänningar och kjolar.

Följande färger är vanliga för skärp:

– Svarta skärp
– Bruna skärp
– Röda skärp
– Rosa skärp
– Gröna skärp

Vanliga material skärp tillverkas av:

– Läder/skinn
– Plast eller vinyl
– Textil och tyg skärp
– Metallskärp ofta i stål

Skärpet som klädasseccoarer
Skärp och bälten är inte bara ofta praktiskt nödvändiga klädtillbehör utan även viktiga assesoiarirer till dina kläder. Rätt skärp lyfter din image och höjer din klädsel medans fel skärp kan kraftigt försämra din image. Till blåjeans av klassikts mått är ett brunt bälte alltid rätt medans flätade rosa skärp kanske inte alltid är lika moderiktigt till ett par jeans.

Skillnaden mellan män och kvinnors skärp behöver inte nödvändigtvis vara storlek/bredd då det är vanligt med tex mycket breda skärp till klänningar. Dock kan sägas att det är vanligare att kvinnor kan använda typiskt manligt skärpmode än tvärtom.

Skärpmode 2012
Mycket av 80 talet mode kommer igen just nu och så även när det gäller skärp. De tunna skärpen är på väg tillbaka. Smala flätade brunas skärp i skinn samt vita tunna platta skärp utan mönster. Dessa ses oftast till jeans men även tygbyxor i likhet med modet på 80 talet.