Erfarenheter av huskurer och vårtmedel

Om du liksom jag är en de som lätt får vårtor så finns det många huskurer och vårtmedel som lovar mycket. En bra översikt på olika metoder, huskurer och vårtmedel finns bland annat på denna sidan om vårtmedel. Jag har testat de flesta huskurer och receptfria behandlingar och tänkte dela med mig av mina erfarenheter. Anledningen till att huskurerna är lockade är mycket för att man inte behöver köpa något och det kan kännas säkrare än frätande vårtmedel, men detta behöver inte vara sant. Tänk på att alla receptfria behandlingar är kliniskt testade för att vara säkra att använda och ge bevisad effekt mot vårtor. Med det sagt kan det vara värt att pröva några av de vanliga huskurerna eftersom man ofta kan utföra dem med vanliga saker som redan finns i hushållet. De huskurer jag har testat är bland annat en blandning av torrjäst och ricinolja, bakpulver, C-vitamin / citron samt aloe vera. Det finns förstås många andra, men det är inget jag har testat. Jag har även prövat olika vårtmedel som verkar mot vårtan med salicylsyra, nerfrysning med aersol samt myrsyra.

Huskurerna låter flummiga, och jag vet själv inte hur bra de fungerar. Vissa verkade helt ok effekt medan andra verkade helt verkningslösa. Blandning av torrjäst och ricinolja är hyfsat enkel att förbereda, man blandar torrjäst och ricinolja. Sedan smetar man på smeten på vårtan och låter den verka över natten. Det är enklast om man täcker det med bandage. Verkade ge viss effekt. Bakpulver kan användas genom att lösa bakpulver i vatten och dutta på lösningen på vårtan och låt torka. Upplevde en helt ok effekt. Så kallad c-vitamin används genom att applicera saft från krossad citron på vårtan flera gånger per dag. Detta ska fungera eftersom saften är sur och ska i teorin irritera vårtan och få den att försvinna. Upplevde ingen särskilt bra effekt men jag kanske gjorde fel.

Det är svårt att få det fel med vårtmedel. Var beredd på att det kan ta flera månader med daglig behandling i vissa fall men de fungerar i de flesta fall, och även då finns det andra alternativ. Salicylsyra fräter bort vårtan och den försvinner en liten bit varje behandling. Om man har känslig hud kan man få viss hudirritation där man stryker på medlet. Myrsyra fungerar väldigt liknande som salicylsyra men känns lite mildare mot huden, men bör har likvärdig effekt. För mig känns det dock som salicylsyra fungerar lite bättre. Nerfrysning med aerosol förstör vävnaden i vårtan snabbare och förutom att det känns kallt så är det milt mot huden. Men appliceringen kan vara lite obehaglig.